Restauracja Zamkowa

Od lat dwudziestych XX wieku aż do końca II wojny światowej palmę pierwszeństwa w zamkowej kuchni hrabiego von Krockowa dzierżyła wspaniała kucharka Pelagia Gawrońska. Do jej kuchni trafiały warzywa i owoce z zamkowego ogrodu i okazałe sztuki zwierzyny łownej, jako że czterej synowie starego hrabiego Döringa z pasją zajmowali się myślistwem.

Dzisiaj tradycje kulinarne Pelagii kontynuowane są przez szefa kuchni. Także obecnie główną rolę w zamkowej kuchni odgrywa dziczyzna, z której szef kuchni wyczarowuje wyśmienite potrawy. Naszych gości zapraszamy w niezapomnianą podróż po krainie smaków i woni międzynarodowej, staropolskiej i regionalnej kuchni. Podróż zaczyna się od pobudzających apetyt przystawek, prowadzi przez smakowite zupy i dania główne, by zakończyć się przy pysznych deserach. Do celu docieramy syci i zadowoleni z naszego wyboru. Odpoczywając możemy podziwiać przepiękną polichromię sufitową z XVIII wieku, która zdobi Restaurację Zamkową w jedyny w swoim rodzaju sposób.

Restauracja Zamkowa czynna cały rok.

Godziny otwarcia:
maj – wrzesień               13:00 – 22:00
październik – kwiecień     13:00 – 20:00

31.12.2014 do 16:00

01.01.2015 od 16:00

Restauracja i kawiarnia nieczynne w dniach:

01.11, 24.12, 25.12

W dniach 26/12, 31/12, 01/01 nie udostępniamy Zamku grupom zorganizowanym na oprowadzania z przewodnikiem.

Specjalności Szefa kuchni Zamku w Krokowej

Przystawka:

  • Tatar ze świeżego łososia z wędzonym łososiem, cukinią i kaparami

Zupa:

  • Krem czosnkowy

Danie rybne:

  • Łosoś pieczony na warzywach duszonych w białym winie

Danie mięsne:

  • Pierś z gęsi na puree z cebuli z plackami z kalarepy

Deser:

  • Orzechowy zawijaniec